Danske frimærker: Særfrimærke

 

Eet af de nok mest omtalte danske særfrimærker er det med motiv af H.C. Andersen.
 
I anledning af hans 200 års fødselsdag, har Post Danmark udgivet et særfrimærke, som ses her til højre.
 
Samtidig har de skrevet en lille historie om H.C. Andersen liv, fra han blev født den 2. april 1805 til hans død den 4. august 1875.

Dansk særfrimærke 2005: H.C. Andersen

Hans Christian Andersen 200 år

Hans Christian Andersen blev født tirsdag den 2. april 1805 i Odense. Hans store runde fødselsdag vil i 2005 blive fejret over hele verden med udgangspunkt i de to byer, som hans fantastiske eventyrverden udgik fra – Odense og København.

Post Danmark fejrer vores store digter med fire særfrimærker – og det er ikke første gang H.C. Andersen fejres på frimærker. Faktisk er han den ikke-kongelige person, der oftest er gengivet på de danske frimærker.

Herfra hans verden gik
H.C. Andersens far hed Hans Andersen og var skomager. Hans mor hed Anne Marie Andersdatter og tjente til livets ophold ved at gå ud og vaske for folk.

Den lille familie var meget fattig. Da H.C. Andersen blev født, havde familien ikke egen bopæl, så derfor ved man ikke med sikkerhed, hvor han blev født.

I 1868, kort efter H.C. Andersens udnævnelse som æresborger i Odense, blev det kendte gule hus på hjørnet af Hans Jensens Stræde og Bangs Boder udpeget som hans fødested. Af indlysende grunde havde han ikke selv nogen erindring om hans fødested.

I dag indeholder det gule hjørnehus det verdenskendte Hans Christian Andersen Museum. Se og læs mere på www.odmus.dk

Barndommen
Da H.C. Andersen var to år, ved man dog med sikkerhed, at familien lejede sig ind i en lille lejlighed på 18 m2 i Munkemøllestræde nr. 3 tæt ved Skt. Knuds Domkirke. Og det var her, H.C. Andersen boede fra sit 2. til sit 14. år.

Det var fra dette hjem, hans barndomsminder udsprang – de barndomsminder, som han har givet videre til hele verden i sine mange eventyr og historier.

I den lille lejlighed i Munkemøllestræde kan man i dag se en udstilling om H.C. Andersens tilknytning til fødebyen Odense.

Fattig på penge – men rig på oplevelser
Barndomshjemmet var måske fattigt på penge, men H.C. Andersens far åbnede en rig og fantastisk verden for sin søn med alt fra eventyr og dukketeater til oplæsning af Holbergs komedier.

Også hans farmor fortalte ham en masse historier. Blandt andet fortalte hun, at hun selv var af meget fin familie, da hendes mormor, en adelig dame fra Tyskland, var flygtet med en skuespiller. I virkeligheden var denne mormor en postriderdatter fra Assens.

Men det var først og fremmest faderen, der havde den afgørende indflydelse på den lille Hans Christian. Han prægede ham intellektuelt og gav ham trangen til at blive til noget andet og mere end ham selv.

Men faderen døde allerede, da Hans Christian var 11 år, og med det var H.C. Andersens barndom et overstået kapitel.

Lørdag den 4. september 1819, kun 14 år gammel, brød han op fra barndomshjemmet og rejste fra Odense til København, hvor han ankom to dage senere.

I København for første gang
H.C. Andersen havde et mål i livet – han ville ind til teatret.

Han største drøm var at optræde på Det Kongelige Teater – og allerhelst ved balletten. Nu skal det dertil siges, at den unge Hans Christian havde en noget aparte personlig fremtoning. Han var høj (185 cm – hvilket var næsten 25 cm højere end gennemsnittet), meget mager, fattig i klæderne og ikke ligefrem en køn dreng.

Han henvendte sig til mange mennesker med tilknytning til Det Kongelige Teater i København. Men alle steder stødte den besynderligt udseende dreng panden mod en mur.

H.C. Andersen stod nu, som 14-årig, på gaden i en fremmed by og uden en skilling på lommen.

Men Hans Christian havde en meget stærk vilje, og var ikke var sådan at feje af banen. Når han først havde sat sig noget i hovedet – ja så blev det som regel også gennemført.

Gennembruddet kom en sen aften, hvor han bankede på døren hos Giuseppe Siboni, der var direktør for Det Kongelige Teaters syngeskole.

Han havde ved et tilfælde besøg af flere af hovedstadens kulturpersonligheder. H.C. Andersen tiltvang sig adgang og gennemførte et lille indøvet synge- og dansespil for den måbende forsamling.

Om det var ægte interesse eller simpel medfølelse, der fik komponisten C.E.F. Weyse til at foretage en indsamling, vides ikke – men resultatet blev 70 rigsdaler og senere en elevplads både på danse- og på syngeskolen på Det Kongelige Teater.

Drømmen blev til virkelighed
H.C. Andersen havde i 1816 haft sin første statistrolle på Odense Teater – og i den første tid på Det Kongelige Teater optrådte han også ved flere lejligheder i små statistroller.

Første gang H.C. Andersens navn bliver nævnt i teaterprogrammet er i 1821 i balletten ”Armida”, hvor han havde en rolle som trold. H.C. Andersen var meget stolt.

Mens hans aktive karriere som skuespiller, danser og sanger på teatret blev kortere end han havde ønsket sig.

Den senere så store balletmester August Bournonville, som også fylder 200 år i 2005, var på samme tidspunkt som H.C. Andersen begyndt at arbejde ved balletten på Det Kongelige Teater.

Her lærte de hinanden at kende, og deres venskab kom til at vare hele livet.

I øvrigt vil August Bournonville også blive fejret med frimærkeudgivelse – den 4. maj 2005.

Den skrivende H.C. Andersen
Selvom H.C. Andersen blev afskediget fra Det Kongelige Teater i 1822, kunne han ikke helt slippe teatret. I årene efter sin afsked skrev han flere skuespil.

Der skulle dog gå en del år før hans første skuespil ”Kjærlighed paa Nicolai Taarn” blev opført – det var i 1829. Siden fik H.C. Andersen mange stykker opført på Det Kongelige Teater.

Men H.C. Andersen skrev også en lang række romaner, noveller, rejseskildringer, digte, biografier, artikler og humoristiske småstykker.

For den del af sit forfatterskab blev han allerede i sin samtid anset for en af Europas vigtigste forfattere. Allerede fra 1830’erne blev hans første romaner oversat til tysk, hollandsk, engelsk og flere andre sprog – og efterhånden blev han læst fra Rusland i øst til Amerika i vest.

Flere af hans digte hører stadig til den mest elskede danske sangskat. Mange mener, at hans ”I Danmark er jeg født” burde være vores nationalsang – men også sange som ”Jylland mellem tvende have” og ”Hist hvor vejen slår en bugt” er stadig noget af det smukkeste danske poesi, som er skrevet.

I 1835 udkom det første meget beskedne hæfte med ”Eventyr – fortalte for Børn”. Dette første hæfte indeholdt fire eventyr: Fyrtøjet, Lille Claus og store Claus, Prinsessen på ærten og Den lille Idas blomster.

H.C. Andersen vidste godt, at han havde ramt noget, som han var god til. I et brev til digteren B.S. Ingemann skriver han ”Jeg tror de lykkes mig”. Og deri havde han jo ganske ret.

I dag er H.C. Andersens eventyr og historier oversat til omkring 150 sprog – kun overgået af biblen. Det siger noget om, hvor storslået en digter, vi her har med at gøre.

H.C. Andersen er en tidløs verdensstjerne – og han stråler stadig lige klart. Det bevises også af den stadige strøm af nyoversættelser, antallet af nye optryk, kunstneriske bearbejdninger, dramatiseringer og filmatiseringer af hans eventyr, der foretages over hele verden her 130 år efter hans død.

Frimærket i værdien 6,50 kr. hylder den skrivende H.C. Andersen. Det originale manuskript, der ligger i frimærkets baggrund, er et udsnit af første side fra H.C. Andersens selvbiografi fra 1855, Mit livs eventyr.

Pen og blækhus er H.C. Andersens egne, mens ællingen er tegnet af Louis Moe i 1925 som en del af illustrationen til H.C. Andersens eventyr ”Den grimme Ælling”.

Den kunstneriske H.C. Andersen
En anden stor del af H.C. Andersens kunstneriske liv var hans tegninger og papirklip.

På sine mange rejser både i Danmark og i udlandet tegnede H.C. Andersen mange små vignettegninger.

Nogle af disse vignettegninger indgik i hans dagbøger. Han var en flittig dagbogsskriver, og i disse dagbøger tegnede han disse små vignettegninger – sådan mest for at fastholde en særlig stemning, som hang sammen med det, han skrev i dagbogen.

Men det, som de fleste kender H.C. Andersen for, ved siden af eventyrene, er hans overdådige papirklip.

Papirklippet havde H.C. Andersen også med fra sit barndomshjem. Det var nemlig hans far, der havde lært ham at håndtere saksen.

Papirklippene var en del af den almindelige underholdning i huset hvor H.C. Andersen var indlogeret.

Flere af de familier, som H.C. Andersen var knyttet til, samlede disse papirklip sammen med tegninger og collager til hele bøger – flere af disse bøger findes stadig i deres helhed, og enkelte er affotograferet og udgivet.

Motivet på frimærket i værdien 5,50 kr. viser netop et af H.C. Andersens karakteristiske papirklip og hans egen saks, der nu ligger i en montre på hans museum i Odense.

Den rejsende H.C. Andersen
H.C. Andersen sagde ofte ”At rejse er at leve” – og han var i den grad levende.

Selv når H.C. Andersen opholdt sig i Danmark, var han hele tiden på farten – ja selv hans adresse i København lå aldrig helt fast. Gennem hele sit liv havde han flere end 15 adresser i København, og så var han alligevel kun sjældent hjemme.

I stedet havde han travlt med at rejse landet tyndt. Mange slotte og herregårde over hele landet kan prale med at have haft H.C. Andersen som logerende i kortere eller længere tid.

Her var H.C. Andersen en meget kær gæst. Når han opholdt sig et sted som gæst, blev han hurtigt det samlende midtpunkt, og han tiltrak gæster fra både nær og fjern.

De kom for at opleve Danmarks verdenskendte digter udfolde sig. Og H.C. Andersen havde det som en fisk i vandet. Han klippede sine papirklip og fortalte samtidig eventyr og historier som han ”hittede på” for både børn og voksne – og de elskede ham for det.

Det blev også til adskillige udlandsrejser. Den første store rejse begyndte den 21. april 1833 og gik via Paris til Rom. Her ankom han den 18. oktober og blev hurtigt optaget i den dansk-tyske kunstnerkreds, hvis midtpunkt var billedhuggeren Bertel Thorvaldsen.

Opholdet i Italien blev et frisk pust for H.C. Andersen. Han følte sig i den grad oplivet af de rige indtryk, som naturen, folkelivet og kunsten havde givet ham.

Hjemrejsen foregik over München, Wien og Prag – og han var hjemme i Danmark igen i august måned 1834. Senere fulgte mange og lange udlandsrejser.

Motivet på frimærket i værdien 7,50 kr. viser H.C. Andersens tegning af Casino dell’Orologio i Villa Borghese i Rom, hvor han tilbragte julen i 1833. På frimærket er også hans marokkanske rejsestøvler, som han vist nok købte i Marokko i 1862.
Både tegning og støvler er udstillet på Hans Christian Andersen Museet i Odense.

Andersen og den moderne teknik
H.C. Andersen var dybt fascineret af den tekniske og videnskabelige udvikling, som hans tid bød på.

Fotografiet var en af de ting, som begyndte at blive almindelige fra midten af 1800-tallet, og H.C. Andersen, som også var optaget af sit eget udseende, lod sig straks indfange af fotografiets muligheder.

Portrætbilledet på frimærket i værdien 4,50 kr. er taget af fotografen Thora Hallager. Hos hende var H.C. Andersen logerende fra 1866-69 på adressen Lille Kongensgade 1 og igen 1871-73 på adressen Nyhavn 18.

H.C. Andersen brugte selv dette portræt som visitkort. I dag kendes omkring 175 fotos af Andersen.

Han var også meget fascineret af jernbanen, og var selv passager i den første danske jernbane fra København til Roskilde, som åbnede i 1847 – men også telegrafen fra 1854 og gasbelysningen af byens gader fra 1857 vakte hans interesse.

Verdensborgeren H.C. Andersen
Mange danskere er ikke i tvivl om, at H.C. Andersen er dansker – men sådan er det ikke rundt om i verden.

Både børn og voksne i mange andre lande er overbevist om, at H.C. Andersen netop kommer fra deres land – og det er måske, fordi H.C. Andersen nok var det, som vi i dag vil kalde en ægte verdensborger.

H.C. Andersen har rørt og taget både børn og voksne i hele verden om hjertet med sine eventyr og historier.

Men det er altså fra Danmark, at H.C. Andersens fantastiske verden af eventyr og historier er udgået fra – og vi er stolte af vores Hans Christian Andersen – så stolte, at hele Danmark har forberedt en kæmpe fødselsdagsfest i 2005.

Folkefest
For at holde styr på de mange festligheder, der allerede nu er planlagt, har den danske regering nedsat et særligt sekretariat.

Det er desværre ikke muligt her i Journal at give bare et lille indtryk af alt det, som kommer til at foregå i anledning af fødselsdagen. Men der bliver ikke stille om H.C. Andersen i 2005. Der vil blive festet over hele landet – ja i hele verden.

En række postvæsner fra andre lande vil også udgive frimærker i anledning af digterens runde fødselsdag.

Post Danmark, Frimærker vil opfordre alle til at læse mere om de mange fødselsdags-aktiviteter på internetadressen www.hca2005.dk
Denne hjemmeside vil løbende blive opdateret med alt hvad der sker i tiden op til fødselsdagen den 2. april 2005, og resten af året.
 
Kilde: Post Danmark
 
Email
Sitemap  Print
Udviklet af Altero Webdesign